Pædagogisk værtskab og uro i skolen

“Bogen bærer så tydeligt præg af den omfattende indsigt Rasmus har fået ved at tilbringe mange timer på skoler og i klasser, hvor man på den ene eller anden måde kæmper med både at få undervisningsro, og især at tage hensyn til børn og voksnes forskellige udgangspunkt, forskellige behov og forskellige måder at signalere mistrivsel på.”

- Tina Brandt

“Hørte bogen i bilen på vej hjemme fra ferien. Selv køen ved Hamborg gik som en leg. Godt, at min rejsefælle og kæreste også er lærer, så vi kunne pause den og reflektere over det sagte. Gennem hele bogen kunne vi fastslå vores 100% enighed med Rasmus, der for os bliver ved med at være landets førende inklusions ekspert”

- Mark Jewkes

“Jeg har læst bogen, og har allerede haft den i spil på min første arbejdsdag efter sommerferien. Tak for en mega praksisnær bog baseret på oplevelser fra virkeligheden..... Jeg kan så meget genkende alle pointer i bogen. Godt gået, Rasmus”

- Karin Malene Stoffer Lund

Rasmus Alenkær har på baggrund af forskning, teori og egne erfaringer skrevet en bog om, hvordan uro, mistrivsel og kaos i undervisningen transformeres til harmoni.

Bogen betragtes allerede et år efter sin udgivelse som en klassiker.

Pædagogisk værtskab og uro i skolen

Af Rasmus Alenkær

Dafolo 2023 - 5. oplag

Køb bogen

I denne bog introducerer Rasmus Alenkær begrebet pædagogisk værtskab, som svar på ovenstående spørgsmål.

Pædagogisk værtskab handler om at skabe rammer og relationer, der giver børn følelsen af at være velkommen i skolen.

Værtskabet sker på tre niveauer:

  1. Det strukturelle værtskab – som viser sig i skolens organisering og værdigrundlag

  2. Det personlige værtskab – som viser sig i de voksnes klasseledelse, relationsarbejde og måde at undervise på

  3. Medværtskab – som viser sig i børnenes deltagelsesadfærd og sociale dynamikker.

Hovedbudskabet i bogen er enkelt og positivt: Det er muligt at skabe grundlag for ro, tryghed og fokus i skolen gennem pædagogisk værtskab.

Bogen giver en række praktiske anbefalinger til konkrete initiativer i den daglige undervisning og i forhold til skolens struktur, ledelse og prioriteringer.

Bogen bygger på teori og forskning på området og tager ikke mindst afsæt i Rasmus Alenkærs egne journalnotater fra en lang række pædagogiske udviklingsforløb i danske grundskoleklasser.

Bogen giver derfor et unikt, aktuelt og praksisrettet blik ind i den danske folkeskoles hverdag med fokus på alt det, der understøtter – eller udfordrer – sundhedsfremmende og robuste læringsmiljøer. 

Pædagogisk værtskab og uro i skolen henvender sig til lærere, pædagoger, skoleledere, ressourcepersoner, studerende på grund- og efteruddannelser, konsulenter, psykologer, bestyrelser, beslutningstagere og politikere. 

Klik på billedet for at downloade bogens anvendte referencer

Du kan købe en pakke med tre plakater, der visuelt understøtter arbejder med pædagogisk værtskab ved at klikke på billedet.